دزدی بیمارگون | نشانه ها ، علل و راه درمان اختلال دزدی بیمار گون
نوشته شده توسط : ذهن نو

آیا تا به حال در مورد اختلال دزدی بیمارگون چیزی شنیده اید؟ متخصصان حوزه سلامت روان بر این باورند که سرقت در برخی موارد می تواند ناشی از یک مشکل روان پزشکی باشد. جالب آن که افراد مبتلا به اختلال دزدی به خاطر مسائل مالی و یا نیاز دست به سرقت نمی‌زنند، بلکه به دلیل ناتوانی در کنترل خود وسایل دیگران را بی اجازه بر می‌دارد و به عبارت دیگر دزدی می کنند. علت اصلی و زمینه‌ای این اختلال اضطراب هست اما در مورد هر کس ممکن است عوامل متعددی برای بروز دست به دست هم داده باشند. از آنجا که این اختلال مانند وسواس گویی فرد را کنترل می‌کند توصیه می‌کنیم برای دریافت مشاوره وسواس کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

منبع:  دزدی بیمارگون

آشنایی با اختلال دزدی بیمارگون

اختلال دزدی بیمارگون یا kleptomania یکی از انواع اختلال های کنترل تکانه است که طی آن افراد توانایی بسیار کمی در زمینه کنترل رفتار خود دارند. همین مسئله باعث می‌شود که نتوانند در برابر تمایل خود در زمینه برداشتن وسایل دیگران مقاومت کنند و در نتیجه آن ها را بی اجازه برداشته و می‎‌دزند. به عبارت دیگر افراد مبتلا به اختلال دزدی بیمارگون نه از سر فقر یا هرگونه مسئله مالی دیگر بلکه به دلیل نداشتن خود کنترلی به دزدی روی می‌آورند. برای آشنایی با سایر انواع اختلال کنترل تکانه کلیک کنید.

نشانه ها و علائم اختلال دزدی بیمارگون

 

متخصصان هرگونه سرقت را تحت عنوان دزدی بیمارگون نمی‌شناسند. آن‌ها برای مطرح کردن این تشخیص علائم خاصی را به عنوان ملاک در نظر می‌گیرند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. فرد چیزهایی بی ارزش یا کوچیک را می‌دزد، هم چنین ممکن است وسائلی را بدزدد که هیچ گونه نیازی به آن نداشته باشد.
  2. فرد نوعی فشار یا اجبار را برای دزدیدن اشیاء در درون خود حس می‌کند.
  3. فرد گاهی اوقات پس از دزدی احساس گناه یا افسردگی را تجربه می‌کند.
  4. فرد پس از دزدیدن اشیاء از شر فشارها و تنش‌هایی که پیش از آن در درون خود احساس می‌کرد، رها می‌شود. برای آشنایی بیشتر با بیماری وسواس فکری کلیک کنید.

علل دچار شدن و ابتلا به اختلال دزدی‌بیمارگون

متخصصان در علت یابی اختلال دزدی بیمارگون یک عامل واحد را معرفی نمی‌کنند، بلکه معتقدند این مشکل اغلب در پی تعامل عوامل ژنتیکی و محیطی مختلف با یکدیگر بروز می‌یابد. از جمله عواملی که ریسک ابتلا به اختلال دزدی بیمارگون را افزایش می‌دهد عبارت است از سابقه اختلال‌های کنترل تکانه یا هرگونه مشکل روانشناختی دیگر در والدین، برخورداری از جایگاه اقتصادی اجتماعی پایین، نبود قوانین روشن در محیط خانواده و عدم دریافت آموزش کافی در مورد خود انضباطی در دوران کودکی اشاره کرد. 

برای آشنایی با سایر اختلالات اضطرابی کلیک کنید.

دلایل زیستی

برخی از متخصصین معقدند که ریشه اختلال دزدی بیمارگون ، تغییراتی در شیمی مغز است. برای مثال صدمات مغزی و یا ضربه به سر، کمبود میزان دوپامین و همچنین برهم خوردن تعادل سیستم اپیوئیدی همگی در این مورد موثر هستند.

پیامدهای ناشی از اختلال دزدی بیمارگون

طبیعی است که اختلال دزدی بیمارگون، پس از مدتی منجر به بروز مشکلاتی در زندگی شخصی و کاری افراد می‌گردد. از این رو فرد مبتلا احساسات مختلفی مانند نفرت و خشم را تجربه کرده و همچنین روابط او نیز دچار مشکل می‌گردد. همچنین در صورت ابتلا به این مشکل، احتمال بروز بیماری های روانی و شخصیتی دیگر نیز وجود دارد. از این رو پیشگیری و درمان آن بسیار حائز اهمیت است.

اختلالات مرتبط با دزدی بیمارگون

برخی از اختلالات دیگری که با دزدی بیمارگون همراه می‌شوند؛ شامل بروز تکانه هایی مانند قمار و یا خرید کردن اجباری، اختلال در اشتها، افسردگی، اختلال دوقطبی، سومصرف الکل و مواد مخدر و همچنین داشتن افکار خودکشی است.

پیشگیری از ابتلا به دزدی بیمارگون

از آنجایی که دلیل مشخصی برای ابتلا به دزدی بیمارگون وجود ندارد؛ به همین دلیل نمی‌توان روش دقیقی برای پیشگیری از آن نیز تعیین نمود. از این بسیار مهم است که افراد در صورت مشاهده نشانه های این اختلال در مراحل ابتدایی، حتما به متخصص مراجعه کرده و آن را کنترل نمایند. این تنها راهی است که می‌تواند تا حدودی از پیشرفت این بیماری پیشگیری نماید.

اختلال دزدی‌بیمارگون در کودکان

از طرفی در برخی از کودکان نیز شاهد بروز رفتارهایی مانند دزدی بیمارگون هستیم. این موضوع بسیار با سن آنان مرتبط است. در واقع می‎توان این موضوع را تاحدودی اقتضای سن آنها دانست. آنها معمولا برای جلب توجه و یا تحت تاثیر اطرافیان خود اینکار را انجام می‌دهند. به همین دلیل نمی‌توان آنها را مبتلا به اختلالی روانی دانست.

تشخیص دزدی بیمارگون

فراموش نکنید که برای شروع فرایند درمان و یا حتی پیشگیری از دزدی بیمارگون، در ابتدا باید تشخیص دقیقی در این مورد صورت گیرد. این تشخیص تنها به عهده متخصص مربوطه بوده و با بررسی سوابق پزشکی بیمار و یا حتی انجام آزمایش ها و تست هایی صورت می‌گیرد. بهتر است افراد از انجام اقدامات خودسرانه در این مورد پیشگیری کرده و حتما از متخصص کمک بگیرند.

شیوع دزدی بیمارگون

اختلال دزدی بیمارگون ، معمولا از دوران کودکی آغاز شده و در دوران نوجوانی به اوج خود می‌رسد. همچنین معمولا نسبت زنان مبتلا به این اختلال بسیار بیشتر است. اما مردان بیشتر از زنان گیر افتاده و به طور قانونی مجازات می‌شوند. بین 4 تا 24 درصد این افراد، از مغازه ها دزدی کرده و اجناسی مانند پوشاک، لوازم آرایش، اسباب بازی و… می‌دزدند.

درمان دزدی بیمارگون

 

دزدی بیمارگون مشکلی غیر قابل حل نیست، بلکه از طریق درمان‌های روان شناختی و روان پزشکی می‌تواند بهبود یابد. بررسی‌ها نشان می‌دهند رویکردهای رفتاری در جلسات مشاوره رواندرمانی می‌توانند تاثیر بسزایی در تقویت خودکنترلی افراد و بهبود دزدی بیمارگون داشته باشند. برای آشنایی با روش‌ها و تمرینات روان درمانی کلیک کنید.

 هم چنین در شرایطی که فرد ناتوانی بسیار زیادی در زمینه کنترل از خود نشان می‌دهد یا هم زمان به مشکلات روانشناختی دیگری نیز دچار است، درمان‌های دارویی می‌توانند به کمک فرد بیایند تا بتواند اوضاع خود را مدیریت نماید. از جمله داروهایی که در این شرایط توسط روان پزشکان تجویز می‌شود می‌توان به داروهای تثبیت کنننده خلق، ضدافسردگی‌ها و داروی‌های آنتی سایکوتیک اشاره کرد.

سخن آخر

با مشاهده نشانه های دزدی بیمارگون در خود یا فرزندتان در قدم اول حتما به متخصص روانشناسی مراجعه نمایید. متخصص با بررسی نشانه های تشخیص اولیه می‌دهد. سپس برای شما یک برنامه مشخص درمانی را آغاز می‌کند. شما برای دریافت نتیجه کامل از درمان باید به این جلسات پایبند باشید. فراموش‌نکنید که این اختلال ناشی از مسائلی است که ممکنه ریشه در زندگی زناشویی، تربیت، ارتباط‌های آشفته خانوادگی و… داشته باشد. بنابراین احتمالا کمی درمان طولانی تر از چیزی که فکرمی‌کنید خواهد شد. اما اثربخشی آن تایید شده است.

برای دریافت مشاوره در زمینه دزدی بیمارگون می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

 

سوالات متداول

آیا همیشه دزدی ناشی از یک مشکل روان شناختی است؟

خیر، دزدی همیشه به عنوان یک اختلال یا مشکل روان شناختی در نظر گرفته نمی شود. متخصصان تنها زمانی تشخیص اختلال دزدی بیمارگون را مطرح می کنند که فرد به دلیل ناتوانی در کنترل تکانه های خود دست به دزدی بزند و سایر علائم تشخیصی این اختلال را نیز از خود بروز دهد.

آیا دزدی بیمارگون با دریافت داروهای روان پزشکی بهبود می یابد؟

برای درمان این اختلال فرد باید حتما آموزش هایی را در زمینه تنظیم هیجان و کنترل تکانه از جانب روان شناس دریافت کند. با این حال در شرایطی که شدت اختلال فرد زیاد است یا مشکلات روان شناختی دیگری نیز وجود دارد مصرف داروها می توانند کمک کننده بوده و روند  درمان فرد را تسریع نماید.





:: بازدید از این مطلب : 45
|
امتیاز مطلب : 11
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
تاریخ انتشار : دو شنبه 8 مرداد 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: